A/B Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

0
313
a b testi

Web sitelerinin performansını değerlendirmek ve sitelerinin yeni stratejilerini belirlemek amacıyla düzenli şekilde uygulanan testlere, a/b testi adı verilmektedir. Web sitelerine ait iki ayrı varyantın, rastgele kullanıcıların deneyimine sunulması sonucunda alınan geri dönüşler üzerinden uygulanan a/b testi, web sitelerinin en uygun şekilde tasarlanmasını hedeflemektedir. Kullanıcı deneyimini ön planda tutan a/b testleri, kullanıcıların geri dönüşlerine göre web sitelerinin tasarımını ve içeriğini belirlemektedir. A/B testi nedir sorusunun cevabı, yazı içerisindeki başlıklarda detaylıca ele alınmıştır.

A/B Testinin Çalışma Sistemi Nedir?

A/B testinin çalışma sistemi, web sitelerinin aldığı dönüşlümler üzerinden işlemektedir. Web sayfalarının mevcut uygulamaları için kullanıcı deneyimi verileri çıkarıldıktan sonra, aynı sayfa için farklı bir deneme sürümü çıkarılır ve kullanıcıların yeni sürüme verdikleri tepkilere göre, hangi sürümün daha faydalı olduğu tespit edilir. AB testleri sonucunda ortaya çıkan veriler, site üzerinde ufak değişiklikler yapılmasına yol açarken, sitenin baştan tasarlanması gerektiğini de belirtebilir. Web sitesinin eski hali organik ziyaretçilerin yarısına, değiştirilmiş hali de organik takipçilerin diğer yarısına gösterilmektedir. Kontrol ve varyasyon sürümleri olarak adlandırılan bu siteler, ziyaretçilerin hangi sürüme daha fazla dönüş yaptığını belirlemektedir. Web sitesi ziyaretçilerinin geri dönüşlerine göre, sitede yeni tasarımların yapılmasının gerekliliği netleştirilmektedir. A/B testi nasıl yapılır sorusuna cevap arayan kişilerin, yukarıda belirtilen yöntemleri takip etmeleri yeterli olmaktadır.

A/B Testinin Önemi ve Getirileri Nelerdir?

AB testi kullanımı, web sitelerinin kullanıcı deneyimlerine göre sürekli güncellenmesini sağlamaktadır. Web sitelerinde kullanılan reklamların getirileri, reklamların etkin olup olmadığı, web sitesinin kullanıcı hedefli olup olmadığının tespit edilmesi için a/b testinin çıkardığı veriler değerlendirilmektedir. Web siteleri için bireylere, şirketlere ya da ekiplere sunulan sürümlerin, kullanıcıların deneyim ve değerlendirmeleri sonucunda dikkate alınmasını ve deneyim sonucunda verilerin toplanmasını sağlamaktadır. Kullanıcı deneyimi raporları değerlendirilerek, web sitelerinde ne türden düzenlemelerin yapılacağı konusunda bilgi sahibi olunmaktadır. Web sitesine eklenmek istenen herhangi bir özelliğin faydalı olup olmadığını anlamak için AB testlerinin çıkardığı veriler incelenmektedir. Web siteleri için a/b testi yapmak, sitelerin Google sıralamasında yükselmesine ve organik ziyaretçi sayısında artışların yaşanmasına yardımcı olacaktır.

A/B Test İşlemlerinin Detayları

Web sitesi dönüşüm oranlarını raporlamak amacıyla kullanılan a/b testinin kapsamı ve detayları aşağıda ele alınmıştır:

  • Veri toplama aşamasında, web sitesi optimizasyonuna hangi aşamadan başlanması gerektiği tespit edilmektedir. Web sitesi verilerinin hızlıca toplanması aşamasında web sitesi üzerinde trafik yoğunluğu fazla olan alanlara odaklanmaktadır.
  • AB testleri için dönüşüm hedefleri ve varyasyon ürünlerinin asıl siteden daha başarılı olup olmadığı tespit edilmektedir.
  • Web sitesi için hedef belirlendikten sonra, geçerli sürüm ve hipotez üzerinden AB testi oluşturulmasının amacı belirlenmelidir. Detaylı bir hipotez oluşturularak, AB testlerinin kapsamı belirlenebilir.
  • Web sitesi üzerinde AB testi yazılımı çalıştırılarak, site üzerindeki herhangi bir ögede değişiklikler yapılmalıdır. Yapılan değişiklikler, AB testlerinin veri elde etmesi için gerekli kullanıcı dönüşüm oranlarını belirleyecektir.

AB testinin verileri toplandıktan sonra, tüm sonuçlar analiz edilmeli ve en uygun varyasyonlar siteye uygulanmalıdır.

A/B Testi ve SEO İlişkisi

AB testlerinin düzenli olarak kullanılması, web sitelerinin SEO uyumlu olup olmadığının tespiti aşamasında oldukça önemlidir. Web sitelerinin Google sıralamasındaki etkisi, organik kullanıcıların site ziyaret oranları, web sitesinin SEO optimizasyonu uygunluğunu belirlemektedir. Web siteleri adına yayınlanan reklamların getiri oranları ve web sitesine yapılan geri dönüşümler, a/b testleri tarafından takip edilmektedir. Uygulanan a/b testinden çıkarılan verilere göre, web sitelerinin SEO hedeflerine uyumlu olması için gerekli stratejiler gerçekleştirilebilir.

5

A/B Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Web sitelerinin performansını değerlendirmek ve sitelerinin yeni stratejilerini belirlemek amacıyla düzenli şekilde uygulanan testlere, a/b testi adı verilmektedir. Web sitelerine ait iki ayrı varyantın, rastgele kullanıcıların deneyimine sunulması sonucunda alınan geri dönüşler üzerinden uygulanan a/b testi, web sitelerinin en uygun şekilde tasarlanmasını hedeflemektedir.

Sending
User Review
0 (0 votes)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here