Markalar İçin Whatsapp Pazarlama Stratejileri

0
484
Markalar İçin Whatsapp Pazarlama Stratejileri

Markalar İçin Whatsapp Pazarlama Stratejileri

Firmaların ürün pazarlaması ve müşterileriyle bire bir iletişim kurabilmesi kullanılan sosyal medya kanallarından bir tanesi de Whatsapp’tır. Markalar için Whatsapp pazarlama stratejileri geliştirilerek, müşterilerle aktif iletişim kurulması ve hizmetlerin doğru şekilde müşteriye ulaştırılması amaçlanmıştır. Whatsapp için belirlenen pazarlama stratejilerini doğru şekilde kullanan firmalar, doğrudan iletişim halinde oldukları müşteri potansiyeline sahip olur ve ürün hizmetlerini direk müşterilerine aktarabilir.

Whatsapp Pazarlama Modelinin Detayları ve Özellikleri

Markaların Whatsapp pazarlama yöntemlerini tercih etmesinin sebepleri aşağıda detaylıca açıklanmıştır:

  • Tanınan ve tanınmayan tüm kişilerle etkileşime geçilmesini sağlar ve müşterilerin mesajları görüp görmediği teyit edilebilir.
  • Markaların müşteri hizmetleri üzerinden, direk Whatsapp görüşmeleri başlatılabilir ve müşterilerle anlık iletişimler kurulabilir.
  • Müşterilerin fikirleri ve istekleri, Whatsapp üzerinden güncel olarak aktarılmaktadır.
  • Markaların yeni ürünlerinin tanıtımları için grup sohbetleri hazırlanır ve ürün tanıtımları bu gruplar üzerinden devam ettirilir.
  • Firmaların ve markaların düzenleyecekleri etkinlikler, Whatsapp üzerinden hızlı şekilde yayılabilir. Müşterilerin tamamına iletilmesi için toplu mesaj özelliği kullanılabilir ya da grup mesajlaşmaları oluşturulabilir.
  • Markaların hizmetlerinin hitap ettiği müşterilerden meydana gelen Whatsapp grupları oluşturulmaktadır. Bu gruplar aracılığıyla, müşterilerin dikkatini çekecek grafikler, içerikler, görseller ve aktiviteler paylaşılmalıdır.
  • Whatsapp profil fotoğraflarında şirketlerin logoları ya da tanıtımı yapılacak ürünlerin resimleri kullanılmaktadır. Böylece firmalar, sürekli olarak tanıtım yapmış olur.

Whatsapp Pazarlamasının Firmalara Getirileri

Markalar için Whatsapp’tan pazarlama yapmanın, birbirinden farklı getirisi ve avantajı bulunmaktadır. Whatsapp reklamlarının sağladığı avantajlar şu şekilde sıralanmaktadır:

  • SMS ya da mail yoluyla gönderilen reklam mesajlarının en fazla %10’u okunmakta ve bu mesajlardan geri bildirim alınamamaktadır. Whatsapp üzerinden gönderilen reklam mesajlarının %90’ı okunur ve reklamlar hakkında müşterilerden dönüş alınır.
  • Hızlı bir iletişim aracı olduğu için yakın çevreden başlayarak ürün tanıtımı yapılabilir ve kısa sürede ürün reklamları yayılabilir. Müşterilerin paylaşacağı reklamlar, Whatsapp grupları ve toplu mesajlar sayesinde, geniş kitlelere ulaşacaktır. Whatsapp pazarlamasının en faydaları yönü, viral reklam potansiyelinin fazla olmasıdır.
  • Markaların Whatsapp üzerinden müşterileriyle iletişime geçmesi, müşteri ilişkilerinin sıkılaşmasını sağlamaktadır.
  • Firmaların oluşturduğu promosyonlar, Whatsapp üzerinden müşterilere iletilebilir ve kısa sürede geri dönüş alınabilir.
  • Whatsapp üzerinden anketler yayınlanarak, ürün pazarlama stratejileri hakkında değerlendirmeler yapılabilir ve ürün geliştirme alanında yeni fikirler elde edilebilir.
  • Markaların çalışanlarıyla etkili iletişim kurabilmek için takım takım Whatsapp grupları oluşturulmalıdır. İlgili birimleri bir araya toplayarak, markaların geliştirilmesinde faydalı çalışmalar yürütülmektedir.
  • Whatsapp pazarlama tekniklerinin en büyük getirisi, müşterilerle bire bir iletişim kurulması ve müşterilerin sorularına anında dönüş yapılmasıdır.
  • Whatsapp Story uygulaması kullanılarak, yeni ürünler ve hizmetler hakkında video içerik paylaşımları yapılabilir. İşletmelerin daha samimi görünmesi için çalışma alanları ya da ofislerden güncel durum paylaşımları yapılabilir.

Etkili Whatsapp Pazarlamasında Önemli Noktalar

Markaların Whatsapp pazarlaması yaparken dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Hitap edilmek istenen müşteriler, yaş, cinsiyet, yaşanılan şehir veya eğitim durumlarına göre kategorilere ayrılmalıdır. Kategorize edilen müşteri kitleleri, birbirine uygun kişilerle aynı Whatsapp gruplarına dahil edilmelidir. Whatsapp grupları üzerinden tartışma konuları açılarak, marka ve müşteriler arasında sıkı bağ oluşması sağlanabilir. Gruplar üzerinden, yeni ürünler ve kampanyalar hakkında paylaşımlar yapılmalı ve bu paylaşımların, kişi listesinde yer alan herkese gönderilmesi sağlanmalıdır. Böylelikle, basit bir viral reklam hareketi başlatılır ve ürünün tanınırlığı artırılır. Satılan ürünlerin kullanımı esnasında, müşterilerden fotoğraf talep edilmeli ve bu fotoğraflar, sosyal medya hesaplarında paylaşılmalıdır. Bu uygulama sayesinde, ürünlerin güvenirliği ve kalitesi kanıtlanmış olacaktır. Whatsapp pazarlama stratejileri, genel olarak grup ve bireysel müşteri ağırlıklı ilerlemektedir ve stratejilerin geneli, viral reklam uygulamasını desteklemektedir.

5

Markalar İçin Whatsapp Pazarlama Stratejileri

Firmaların ürün pazarlaması ve müşterileriyle bire bir iletişim kurabilmesi kullanılan sosyal medya kanallarından bir tanesi de Whatsapp’tır. Markalar için Whatsapp pazarlama stratejileri geliştirilerek, müşterilerle aktif iletişim kurulması ve hizmetlerin doğru şekilde müşteriye ulaştırılması amaçlanmıştır.

Sending
User Review
0 (0 votes)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here