Push ve Pull Marketing Nedir?

0
2136
push ve pull marketing nedir

Push ve pull marketing nedir, sorusunun yanıtı, markaların kendi pazarlama stratejileri içerisinde müşterileri ile aralarındaki iletişimi kapsayan özgün pazarlama stratejileri, şeklinde verilebilir. Bir markanın müşteri ile kurduğu etkileşim, markanın kendi stratejisi ve karakteri ile ilgilidir. Geleneksel pazarlama yöntemleri içerisinde yer alan bu iki stratejide, dijital dünyaya yapılan uyarlamalar işletmelerin yararına sonuçlar vermektedir. İstem dışı reklama maruz bırakma ya da istemli reklamlar olarak pull ve push marketing kavramları açıklanabilir.

Push Marketing Kavramı

Dijital dünya içerisinde firmanın, ürünü ya da hizmeti müşterinin seçimi olmaksızın müşteriye tanıtmasıdır. Billboard reklamları, televizyon reklamları, broşürler bu alana girmektedir. Push marketing kavramında ürün kalitesi ya da müşteri ile etkileşim önemli değildir. Marka, yeni piyasa ürünü ise ya da müşteri için farklı bir faaliyette bulunuyorsa, push marketing uygulamaları daha fazla kullanılmaktadır. Bu uygulamanın amacı, ürünü tanıtma ve satmaya odaklıdır. Müşterinin ürün hakkındaki görüşü önemsizdir. Bu kapsamda ürün reddinde, reddin nedeni sorgulanmaz. Ürünün alınıp alınmadığına bakılır. Push marketing, yüksek bütçe gerektiren işlerde başarılı olmayabilir. Bunun nedeni ürün kabulü odaklı olmasıdır. Push marketing nedir,  sorusuna bu şekilde yanıt verilmiş olunur.

Push Marketing Hangi Müşteri Kitlesini Baz Alır?

Push marketing reklamın hedef kitlesi şu şekilde sıralanabilir:

  • Ürün veya hizmetten haberdar olan, satın almayı düşünen tüketiciler
  • Ürün veya hizmetten haberdar olsa da satın alma hedefi bulunmayan tüketiciler
  • Ürün veya hizmetten henüz haberdar olup satın almaya hevesi olan tüketiciler
  • Ürün veya hizmetten haberdar olup satın almayı planlamayan tüketiciler

Bu şekilde pazarlamada, müşteriye ürün veya hizmet, maruz bırakma yoluyla tanıtılır. Bazen müşteri, ürün veya hizmetin reklamı yapıldığını dahi fark etmez ya da ne kadar reklama maruz kaldığının farkında olmaz. Bu nedenle bu reklam türünde bilinçaltı ürün ya da hizmet gerekliliği yaratılmaya çalışılır.

Pull Marketing Kavramı

Pull marketing, müşterinin almak istediği ürün ya da hizmeti hedefleyerek alışveriş yapmasıdır. Bu reklam uygulamalarının amacı, ürün veya hizmete müşterinin gelmesini sağlamaktır. Bu nedenle alışveriş siteleri tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Bu siteleri ziyaret eden kullanıcı, satın alacağı ürünü site içi arama ile bulur ve direkt olarak alır. Bu reklamcılıkta kişilerin yüksek oranla ürün tanıtımı yapmasına gerek kalmaz.

Pull marketing uygulamaları, SEO çalışmasını da beraberinde getirir. Müşterinin neyi alacağını kesinlikle biliyor olması, ürün tanıtımlarını ikinci plana atar. Bu nedenle müşterinin gireceği ilk site, genellikle alışverişin gerçekleşeceği kanal olacaktır. İlk sırada görülecek site bu kadar önemli olacağından, SEO bazında ilk sıraya yerleşmek de önem kazanır. İlk sıranın sahibi olmak için, SEO kurallarına uymak ve Google standartlarını kullanmak gerekecektir.

Pull Marketing Nerelerde Kullanılır?

Pull marketing reklam stratejisi, sabit ve kitleleşmiş müşteriye sahip işletme ve sitelerce kullanılmaktadır. İşletme veya site, ürününün tanıtımı yapmaz, ürünün bulunabileceği bir kanal olarak kendi tanıtımını yapar. Tıpkı sürekli gittigidiyor.com aracılığıyla alışveriş yapan müşterilerin varlığı gibi, bu reklam yöntemini kullanan işletmeler de sabit müşterilerine güvenir. Bu nedenle negatif bir yön olarak pull marketing reklamcılıkta, yeni müşteri kazanımı mümkün olmamaktadır. Olsa da az miktarda müşteri sayısı değişir. Bu nedenle amaç yeni müşterilere yayılmak değil, var olan müşterilere daha fazla alışveriş yaptırmaktır. Bu nedenle diğer reklamcılık çalışmalarına göre indirim ve kampanya dönemine pull marketingde daha fazla yer verilir. Ayrıca kampanyaların duyurusu da daha gürültülü bir şekilde yapılır. Pull marketing nedir, sorusunun cevabı bu şekilde verilmiş olunur.

5

Push ve Pull Marketing Nedir?

Push ve pull marketing nedir, sorusunun yanıtı, markaların kendi pazarlama stratejileri içerisinde müşterileri ile aralarındaki iletişimi kapsayan özgün pazarlama stratejileri, şeklinde verilebilir. Bir markanın müşteri ile kurduğu etkileşim, markanın kendi stratejisi ve karakteri ile ilgilidir.

Sending
User Review
0 (0 votes)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here