İçindekiler
Google Data Studio’nun Sunduğu Özellikler
Google Data Studio’nun sunduğu bazı özellikler şunlardır:
- Veri Bağlantıları: 10’dan fazla Google bağlayıcı ve 90’dan fazla iş ortağı bağlayıcı ile veri bağlantısı gerçekleştirebilen bir hizmettir.
- Veri Dönüştürme: Ham verilerde herhangi bir değişiklik olmadan, verilerin dönüştürülebilmesini sağlayan bir hizmettir. Metrik değerlerde gerçekleştirilen bu dönüşümler için; matematiksel işlev, dize işlevi ve tarih işlevi gibi işlevler kullanılmaktadır.
- Veri Görselleştirme: Var olan verilerin yorumlanabilmesinin kolaylaşması ve verilerin daha anlamlı bir hale gelebilmesi açısından, verileri görselleştiren bir hizmettir. Diyagram, grafik ve görselleştirme yelpazesi oldukça geniştir. Çubuk grafik, pasta grafik, tablo, ısı haritası, coğrafi harita, dağılım grafiği, madde işareti gibi veri görselleştirme kısımları vardır. Aynı zamanda kişilerin dönem dönem yaptıkları bu değişiklikleri daha rahat fark edebilmeleri amacı ile karşılaştırma işlevi de bulunmaktadır.
- Rapor Özelleştirme: Raporları özelleştirebilmek için; renk ekleme, görsel ekleme, arka plan değiştirme, dolgu renklerini değiştirme ve stilleri değiştirme gibi yöntemler sunulmaktadır. Aynı zamanda raporları gerçek zamanlı olarak biri düzenlediğinde, görüntüleyen kişilerin de gerçek zamanlı olarak bu düzenlemeyi görüntülemesi ve istediği değişikliği yapabilmesi mümkündür.
- Paylaşım ve Ortak Çalışma: Raporlamaya gerçek zamanlı olarak erişebilecek olan kişiler seçilebilmektedir. Bu durum da kişilerin ortak çalışma yapabilmesine olanak sağlamaktadır. Eş zamanlı olarak sadece birkaç tıklama ile kişiler birbirlerinin düzenlemelerini değiştirebilmektedir.
- Rapor Şablonları: Veri kaynaklarının ilişkilendirilebileceği çok sayıda şablon bulunmaktadır. Raporların tamamlanabilmesi için bu şablonların seçilmesi gereklidir.
Data Studio’ya Veri Kaynağı Nasıl Eklenir?
Google Data Studio nasıl kullanılır sorusunun cevabını biliyor olması için bir kişinin Google Data Studio’ya veri kaynağını nasıl ekleyeceğini bilmesi gereklidir. Veri kaynağı eklemenin aşamaları şu şekildedir:
- Öncelikle Google Data Studio’ya giriş yapılmalıdır.
- Giriş yapıldıktan sonra ekranda, erişimin sağlanabildiği raporlar görüntülenir. Bu raporlar haricinde yeni bir rapor oluşturabilmek için sol kısımda bulunan raporlar sekmesine tıklanmalıdır.
- Raporlar sekmesinden sonra yeni bir rapor başlatın kısmına tıklanır.
- Ekranda boş bir rapor sayfası açılır.
- Açılan boş rapor sayfasının sağ alt kısmında veri kaynakları ile ilgili işlemlerin yapılabileceği kısım vardır.
- Kişi bu kısımdaki yönlendirmeleri dikkate alarak veri kaynağı ekleyebilir. Aynı zamanda raporun sürecini de bu kısımdan başlatabilir. Bunun için de sağ alt kısımdaki mavi yere tıklaması gereklidir.
Google Data Studio’ya Veri Aktarabilen Kanallar Nelerdir?
Google Data Studio’ya veri aktarabilen kanallar şunlardır:
- AdWords
- Attribution 360
- DCM
- Google Analytics
- Search Console
- YouTube
- BigQuery
- File Upload
- Firebase
- Google Cloud Storage
- Google Sheets
- SQL
Google Data Studio Kullanımı
Google Data Studio kullanabilmek için bir Google hesabı gereklidir. datastudio.google.com adresinden hesap oluşturabilme seçeneği vardır. Sadece birkaç dakika sürecek olan bu işlemden sonra Google Data Studio’ya veri kaynağı eklemeye izin verir. Kişi rapor oluşturabilir ve bu raporu herhangi bir web sitesine koyabileceği gibi, bilgisayarına da indirebilir. Google Data Studio kullanımı oldukça kolaydır ve kişi kolaylıkla oluşturduğu raporları hesabına aktarabilir.
Google Data Studio Nedir ve Nasıl Kullanılır?
Google Data Studio nedir sorusuna cevap vermek gerekir ise; Google Data Studio, kişilerin farklı veri kaynaklarından hızlı bir şekilde aldıkları verileri işleyerek dinamik raporlar oluşturabildikleri bir hizmettir. Elde edilebilecek olan raporların türleri; kullanıcı etkileşim raporları, satış raporları reklam performans raporları gibi özelleştirilmiş raporlardır.